Judo är en actionfylld kampsport som kräver skicklighet och mental styrka.
Man vinner genom att kasta motståndaren på rygg och det går även att vinna genom fasthållning, halslås eller armlås på sin motståndare, tills de ger upp.
Judo kommer från Japan och är den åttonde största sporten i världen räknat till antalet aktiva utövare. Störst av alla kampsporterna.

Judo kommer från Japan och är den åttonde största sporten i världen räknat till antalet aktiva utövare. Störst av alla kampsporterna.

I Sverige finns just nu ca 15 000 aktiva judoutövare. De flesta tränar judo som motionsidrott och ett mindre antal tävlar på elitnivå. Som tävlingsgren har judon varit med på det olympiska programmet sedan 1964.

Judo – Den följsamma vägen
Jigoro Kano valde ut de tekniker som var bäst ur fysiologisk och mekanisk synpunkt och skapade en sport som var lämplig som allsidig fysisk fostran. Tekniken i judo bygger mycket på hävstångseffekt och placering av tyngdpunkt och förmågan att kunna omrikta motståndarens kraft vid angrepp och istället få motståndaren ur balans. Man vänder alltså motståndarens kraft mot honom/henne själv.

Inga sparkar eller slag
I judo är det inte tillåtet att slå eller sparka sin motståndare. Till skillnad mot brottning så får man i judo ta tag i sin motståndares kläder (en speciell judodräkt av kraftigt tyg) och dra eller trycka för att kunna kasta omkull motståndaren. I tävlingar på elitnivå är det också tillåtet med s.k. halslås och armlås.

Styrka, balans, smidighet och medmänsklig respekt
Förutom den allsidiga träning man får i Judo, vad gäller balans, styrka, kroppskontroll och smidighet så bygger sporten mycket på ömsesidig respekt mellan de tränande, ledarna, motståndare och alla medmänniskor. En ”judoka” (så kallas en judoutövare) tackar sin motståndare, respekterar tränare och ledare och hjälper och stöttar sina träningskamrater oavsett ålder och nivå – en självklarhet inom judon. Den goda kamratskapen och sammanhållningen är något som uppskattas mycket av de utövande.

Träning för alla åldrar
Judo är en väldigt allsidig form av träning som passar många. I Sverige kan man börja med judoträning redan i 6-årsåldern, men då under lekbetonade villkor.  Sedan bestämmer man själv sin ambitionsnivå och man kan fortsätta träna eller tävla på den nivå man vill långt upp i åldrarna. I Sverige finns det judoutövare som är över 80 år.

Måste man tävla?
Man kan träna judo som ren motionsidrott, utan att tävla. Det är helt upp till dig själv om du vill gå matcher eller bara träna för din egen skull. Du kan t.ex. tävla mot dig själv och försöka få ett så ”högt” bälte som möjligt. Graderingen av judoutövare sker med bälten i olika färger. För att få ett nytt bälte på högre nivå krävs att man uppfyller en del krav om antal träningstillfällen, kunskaper kring olika tekniker och kunna visa upp och genomföra vissa kast. Man kan också satsa på att bli tränare eller domare.

Motionär eller elit?
I Sverige finns just nu ca 15 000 aktiva judoutövare. De flesta tränar judo som motionsidrott och ett mindre antal tävlar på elitnivå. Som tävlingsgren har judon varit med på det olympiska programmet sedan 1964. Du bestämmer själv vilket du vill satsa på. Kanske är det du som ska bli Sveriges nästa OS-medaljör?